Genieten van je eigen winterparadijs
16 januari '24
Glinsterende takken van bevroren rijp. Krakend gras onder je voeten. Magie in de winter! Toch zien niet alle winterse dagen in ons landje eruit als een Winter Wonderland. Op die gure, regenachtige dagen kan het maar een grauwe bedoening zijn. Met de nadruk op kan… want het hoeft niet!
Laat ook hartje winter de tuin of balkon van jouw (nieuwe) woning aanvoelen als een Laplandse oase. Oké, de kans op sneeuw is misschien wat klein, maar met onze tips en tricks wordt ook jouw buiten 's winters een stukje paradijs! In deze blog nemen we je mee in de wereld van winterbloeiers, winterpostelein en het creëren van winterse sferen. Hoe groot je tuin, balkon of terras ook is. Enjoy!
Groeien en bloeien – ook in de winter!
Je eerste stap voor een winterparadijs: denk groen! Ook al hebben de bomen hun bladeren laten vallen, winterharde planten en bloeiers zijn prachtige sfeermakers die juist in de winter hun mooiste kant laten zien. Winterheide bijvoorbeeld kleurt van roze tot paars en wit en bloeit de hele winter door. Ook de Winterbes brengt kleur met zijn takken vol rode besjes. Maar er is nog veel meer keuze!
Winterbloeiers in je tuin
Zo is de Toverhazelaar een van de lekkerst ruikende winterbloeiers. De Winterjasmijn trakteert je van december tot en met februari op gele bloemetjes en de Mahonia bloeit al vanaf oktober. De Sneeuwbal geeft, de naam verraadt het al, witte bloemen in de vorm van een bal en het Leverbloempje is een zogeheten vroegbloeier: ze bloeit op het randje van de winter met mooie paarse bloemen. Of plant in het najaar winterbloeiende bloembollen! Zo geniet je al vanaf januari/februari van de gele Winterakoniet, het witte Sneeuwklokje of de blauwe Iris.
Winterbloeiers op je balkon of terras
Heb je een balkon of terras? Ga dan in het tuincentrum vooral op zoek naar winterharde potplanten. Deze hoef je niet direct binnen te zetten als het gaat vriezen. Denk bijvoorbeeld aan de Helleborus, groenblijvende Coniferen, diverse grassoorten of de Sempervivum. Dit lieve vetplantje heeft wel 50 verschillende soortgenoten! Ze houden overigens niet allemaal van de vorst, dus zoek (met wat hulp) de juiste uit.
Liever nog meer kleur? Winterviooltjes fleuren je balkon op en bloeien de hele winter door. De Skimmia groeit van november tot maart, hoeft niet gesnoeid te worden en houdt van schaduw; als je van makkelijk houdt dus! Plant vervolgens je winterharde potplanten in mooie kleurrijke potten en je balkon straalt de hele winter.
Oogsten in de winter
Wil je nog een stapje verder gaan en hou je wel van een beetje tuinieren? Oogst ook in de winter je eigen groente! Met een ‘koude bak' of 'winterbak’ krijgen jouw moesplantjes licht en een beetje warmte terwijl je ze beschermt tegen het gure winterweer. Zaaien in oktober is hartje winter genieten van veldsla, winterspinazie of snijsla. Of wat dacht je van winterpostelein? Een vergeten Nederlandse groente waar je een heerlijke pesto of verfijnde winterse pasta van maakt. Bon appetit!
Wil je niet wachten tot het volgende najaar om te beginnen met je moestuin? Rucola zaai je al vanaf eind februari en oogst je als het plantje groot genoeg is. De zaadjes kiemen al met 2 à 3 weken, dus dat wordt een heerlijke salade in het voorjaar. En wist je dat de bloemetjes ook eetbaar zijn? Leuk om die salade mee te versieren!
Vogelvriendelijk inrichten
Vooral ook niet vergeten: leven brengt sfeer! Dus lok die vogels naar jouw paradijs. Door jouw buiten vogelvriendelijk in te richten, weten de fluiters vanzelf hun weg te vinden. Met zo min mogelijk tegels (ook goed voor de afwatering!), schuilplekjes van oude dakpannen of snoeihout en variatie in planten creëer de ideale leefruimte voor kleine insecten en daarmee een heerlijk buffet voor de vogels. Dichte struiken en boompjes met winterbessen, of een klimplant tegen de schutting zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving. En met voldoende waterpunten, zoals een waterschaal of vijver kunnen vogels heerlijk drinken en badderen.
Warmte en comfort
Wil je nog een stapje verder gaan? Of heb je misschien geen groene vingers? Creëer dan extra winterse sferen met warmte en comfort!
Zet die tuinset niet in de schuur, maar laat hem staan! Kleed hem aan met schapenvachtjes om op te zitten en warme, wollen kleedjes om onder weg te kruipen. Heerlijk met warme chocolademelk en een goed boek. Mooie fakkels of windlichten en ledlampjes op zonne-energie geven op donkere dagen al snel sfeer buiten. Houd je niet zo van de kou, maar ben je wel graag buiten? Kies dan voor een mooie vuurplaats, vuurkorf of buitenhaard. Hartstikke sfeervol én gezellig om ‘s winters met vrienden of familie rondom dit vuurtje een heerlijke glühwein te drinken. Dikke sjaals om, handschoenen aan, genieten maar!
Zo zie je maar. Ook hartje winter zijn er genoeg mogelijkheden om buiten een heerlijke sfeer te creëren en te genieten van je eigen winterparadijs!