Interview architect: ‘We geven identiteit mee aan het gebied’
26 mei '23
De voorbereidingen voor de nieuwe stadswijk De Caai zijn in volle gang. Op de hoek van de Hugo van der Goeslaan prijkt straks gebouw Flow, dat in de toekomst van veraf herkend wordt in het nieuwe straatbeeld van Eindhoven. Michiel van Loon, partner bij Mei architects and planners, is samen met zijn team verantwoordelijk voor deze iconische toren, waarvan de woningen bestemd zijn voor de verhuur. Michiel: “We maken iets bijzonders met een positieve uitstraling dat écht bij de plek past.”
Een vrolijk ontwerp
Historische elementen van het oude Campinaterrein dienen als inspiratie voor het ontwerp van Flow. Opvallend zijn de afgeronde ramen, die eruitzien als lachebekjes. “We hebben gekeken naar wat er al was op het terrein. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de karakteristieken van de oude hallen, dan hebben deze een gemeenschappelijke deler. De meeste daken zijn namelijk gebogen. We leggen in het ontwerp een relatie met dat kenmerk, en draaien de boogvorm om tot een optimistisch lachebekje. Dat zorgt voor een positieve uitstraling van het gebouw, het is net een glimlach”, licht Michiel toe. Flow is straks een nieuw herkenningspunt voor de stad Eindhoven. Michiel: “Het is een gebouw dat op verschillende schaalniveaus werkt, zodat je zowel van dichtbij als veraf hetzelfde ervaart. Bovenin werken we met grote bogen en vensters en dat verfijnt zich naar beneden toe. Als je straks door Eindhoven fietst, herken je de toren aan de grote vensters bovenin.” Naast de bogen vind je in de toren nog meer referenties naar het verleden van de plek. “De entree en de fietsenstalling krijgen ‘Campinablauwe’ tegels. Dat zorgt voor herkenbaarheid en een lichtblauwe gloed naar buiten toe in de avond. Daarnaast heeft een collega een gevelvullend tableau ontworpen dat we bij de entree plaatsen. Deze refereert naar de historie en de gelaagdheid van de plek, maar zorgt ook voor privacy van de woning die bij de entree zit”, vertelt Michiel. Bij het ontwerp is er goed gelet op de onderlinge samenhang tussen de verschillende woontorens. Het kleurenpalet is gebaseerd op de kleur van melk en ijs. Michiel: “Het zijn lichte kleuren die in de toren terugkomen. Het raamwerk van de gevel wordt uitgevoerd in natuursteen, een materiaal dat heel robuust is en wat heel lang meegaat.”
Relatie met openbaar gebied
Op de begane grond van Flow bevinden zich acht maisonnettes die grenzen aan de openbare ruimte. “De maisonnettes hebben hun woonkamer beneden en een directe relatie met het collectieve gebied. Ter privacy komen er tussen de terrassen groene gordijnen, bestaande uit klimplanten, zodat je een eigen plekje hebt waar je je thuis van kunt maken. We denken bij dit soort gebiedsontwikkelingen goed na over de verbinding tussen de verschillende mensen die hier komen wonen en werken. Daarom komt er op twee andere plekken in het gebouw een collectieve ruimte. Het dak van de naastgelegen ‘mobility hub’ wordt ook publiekelijk toegankelijk, zodat mensen daar samen kunnen komen. Tot slot komt er ook bovenin het gebouw een collectieve ruimte, met een prachtig uitzicht op de stad. Deze bevindt zich in het opengewerkte deel waar het boogje geen venster heeft, maar waar je doorheen kijkt”, legt Michiel uit.
Verschillende woningtypes
Naast maisonnettes heeft het gebouw studio’s en 2- en 3-kamerappartementen. “Het zijn heel diverse woningtypes. De woningen hebben allemaal een eigen buitenruimte in de vorm van een balkon of dakterras. Het uitzicht is hier wel echt uniek en iets wat zeker blijft hangen bij bezoek dat langskomt.” Tijdens de ontwerpfase stond Michiel samen met zijn collega’s nog wel voor een uitdaging. “Je woont hier binnenstedelijk en dat betekent dat er altijd invloeden van buitenaf een rol spelen. Het lachebekje is niet alleen bijzonder om te zien, het dient ook als geluidswering van het verkeer ter plaatse van specifieke buitenruimtes. We hebben ervoor gezorgd dat alle woningen een fijne buitenruimte hebben door bij sommige woningen bijvoorbeeld glasplaten aan te brengen die open of dicht gezet kunnen worden door de bewoners. En dit is typisch iets wat ons werk kenmerkt: iets maken wat er mooi uitziet én ook nog eens heel comfortabel en duurzaam is.”
Flexibel en groen
De woningen in De Caai zijn allemaal voorbereid op de toekomst. “Duurzaamheid kun je onderverdelen in een aantal categorieën. Eén is dat het lang meegaat en de materiaalkeuze van natuursteen als robuust materiaal speelt daarin een rol. Ook flexibiliteit is belangrijk. We geven de gevels zoveel mogelijk daglicht. Doordat we grote vensters maken, blijven de constructieve delen aan de gevels beperkt. Daardoor is er relatief weinig beton nodig om het gebouw te laten dragen. En hoe minder beton, hoe flexibeler het gebouw is om in de toekomst eventueel dingen aan te passen. Een ander belangrijk aspect is energie. Er komt een WKO-installatie waarbij de warmte uit de grond direct wordt omgezet in warmte voor de woningen. Op het hoogstgelegen dak liggen zonnepanelen. De Caai wordt straks een groene oase midden in de stad. Het groen verweven we in de verschillende niveaus van het gebouw. Zo voorzien we de daken van plantenbakken en onderin de sokkel voortuinen met klimplanten”, vertelt Michiel. “Het project is in mijn ogen geslaagd wanneer je er over 20 jaar naar kijkt en mensen er nog steeds naar tevredenheid wonen. Dat ze kunnen genieten van het feit dat ze in een heel bijzondere woning wonen!”
Huren aan De Caai
De bouw van Flow is sinds juli 2022 in volle gang. In totaal komen er in deze toren 171 huurwoningen beschikbaar. Wil jij straks één van deze unieke woningen huren? Meld je dan nu alvast aan zodat je automatisch op de hoogte blijft van het laatste nieuws over de huurwoningen aan De Caai. Zodra er meer informatie beschikbaar is, delen we dat met je via onze digitale nieuwsbrief.