‘De Melkontvangst is een geweldige locatie voor Bottle Distillery’
Op de plek waar vroeger de melk met paard en wagen binnenkwam, zit nu Bottle Distillery gevestigd met hun distilleerderij, slijterij, workshop- en horecaruimte. Eigenaar Mark Migchels (48) vertelt: “Toen we voor het eerst de Melkontvangst van het Campinaterrein binnenstapten, waren we eigenlijk meteen verkocht.”
Mark en zijn vrouw Dianne (46) zijn geen onbekende ondernemers in Eindhoven. “We zaten sinds 2015 met Bottle Distillery in de oude Schellensfabriek, een oude textielfabriek, midden in het centrum van Eindhoven. Drieënhalfjaar later werden er plannen gemaakt om de Schellensfabriek te herontwikkelen en dat gaf veel onzekerheid of we mochten blijven of niet. Toen is via een vriend het Campinaterrein op ons pad gekomen. We zijn in gesprek gegaan met BPD en we waren eigenlijk binnen no time verkocht.”
De oude Melkontvangst
Bottle Distillery zit in de oude Melkontvangst aan de Kanaaldijk-Zuid. “We zagen al gauw dat de Melkontvangst een geweldige locatie is”, vertelt Mark. “Hier werd vroeger met paard en wagen de melk gelost. Later stonden de tankauto’s hier voor de deur. De melkbussen gingen op de band, de melk werd gekeurd en de bussen werden buiten weer leeg opgeleverd. Het karakter van het gebouw en de historie heeft ertoe geleid dat we vanaf dag één enthousiast waren. Er zijn nog cirkels te zien op de grond, dat zijn afdrukken van de oude tanks. Verder zie je nog aansluitingen van de oude loopbruggen en in de keuken zitten nog oude onderdelen van het lab. Het zijn kleine details, maar er zit wel een verhaal achter”, vertelt Mark.
Grote verbouwing
Vanaf juni 2019 zijn Mark en Dianne bezig geweest met verbouwen. “Echt alles moest aangepast worden,” laat hij weten, “tot het riool aan toe. Het is best een lastig pand, het is namelijk langwerpig. Maar de puzzel viel al vrij snel in elkaar: de vooringang in het midden geeft toegang tot de slijterij en aangrenzend vind je links de distilleerderij en rechts het magazijngedeelte. Aan de kop bevindt zich de benedenbar met het terras. Op de eerste verdieping is een grote horeca- en workshopruimte met uitzicht op de ketel en het Eindhovens kanaal.”
Ondertussen pruttelt de distilleerketel verder en komen de aroma’s vrij. “Het is wel fijn dat het een oude fabriek is; wij werken ook fabrieksmatig en waar vroeger de tanks hebben gestaan, loopt het schuin af met een afwateringsputje. Dat maakt het makkelijker en praktischer voor ons om te werken.”
Distilleren
Mark en Dianne komen oorspronkelijk allebei niet uit het distilleerderij vak. “Dianne studeerde voeding en diëtiek en ik was zelfstandig ondernemer in de financiële sector”, vertelt Mark. “We hebben zoveel mogelijk geleerd over het distilleren. We gingen op bezoek bij andere distilleerders, we lazen er tientallen boeken over én we experimenteerden veel. Je leert pas écht distilleren door het te doen. Dat geldt nog steeds trouwens. Je bent nooit uitgeleerd. En dat is ook het leuke van dit vak. Er zijn zoveel mogelijkheden en ingrediënten; de combinaties houden nooit op.”
Ondertussen loopt Mark even naar de ketel om te kijken of de emmer al vol zit. “Anders moet ik die leegmaken”, zegt hij. “Het allerleukste van mijn werk is de wisselwerking van alles. Ik ben niet alleen bezig met het distilleren, maar ik ben ook een bedrijf aan het opbouwen met gave, zelfgemaakte producten, we runnen een horecagelegenheid én je werkt met mensen. Soms krijgen we groepen van honderd man over de vloer. Het zal hier in ieder geval nooit saai of eentonig worden.”
Historisch stukje Eindhoven
Het Campinaterrein wordt steeds verder ontwikkeld. Er komen nieuwe ondernemers bij en er vinden activiteiten plaats. “Mensen willen weten wat hier gebeurt, en dat begrijp ik. Er is een hoop bedrijvigheid. Bovendien is dit een heel gaaf stuk van Eindhoven, mét een heleboel historie. Ik weet nog dat ik vroeger vaak langs het terrein kwam. Ik heb zelfs yoghurt getest in de fabriek, want een vader van een vriend werkte hier. Je merkt dat heel veel mensen herinneringen hebben aan Campina als ze hier komen en het is geweldig om die verhalen te horen.”
Bruisend gebied
“Ik hoop dat het Campinaterrein écht gaat bruisen, want dat verdient deze plek. De locatie is te gaaf en te mooi om te vergeten. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd en er zijn leuke onderlinge samenwerkingen tussen ondernemers. De optelsom van de individuele bedrijven moet het Campinaterrein gaan maken. En dat moet uiteindelijk een versterkend effect krijgen, zodat deze locatie een echt begrip wordt in Eindhoven. Ik ben in ieder geval blij dat we onderdeel mogen uitmaken van de wederopbouw van het Campinaterrein.”
Over Bottle Distillery
Bottle Distillery is een kleinschalige distilleerderij en werkt met kleine batches. Je kunt er workshops volgen – bijvoorbeeld gin of kruidenlikeur maken – maar je kunt er ook vergaderen. In het proeflokaal kun je verschillende sterke dranken proeven, onder het genot van een hapje. Met mooi weer geniet je op het terras met uitzicht op het Campinaterrein. In de winkel vind je eigen gedistilleerde producten, zoals gin, rum en likeurtjes, maar je kunt hier ook lokale speciaalbiertjes kopen.
“We kiezen voor zoveel mogelijk samenwerkingen met ondernemers uit Eindhoven en omgeving”, vertelt eigenaar Mark. “Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van het bier van onze voormalige buren – Stadsbrouwerij Eindhoven – voor onze bierbrand. Voor onze koffielikeur gebruiken we de koffie van BeanBrothers uit Eindhoven en we werken samen met een lokale boer uit Mierlo voor de aardbeien in een van onze likeuren.”
“We hadden altijd al de droom om iets voor onszelf te beginnen”, vertelt Mark enthousiast. “Tijdens een rondreis in Amerika bezochten Dianne en ik een kleinschalige distilleerderij. We keken elkaar aan en we zeiden: dit is het. Dit willen we in Eindhoven gaan doen. We willen het mooie ambacht van het distilleren laten zien.”